KEK PISANG

Sunday, November 8, 2015

SAMBAL TELUR REBUS (BENTUK BUNGA ROS)








SAMBAL TELUR REBUS
by   :   zaralovebaking...



Bahan A :

5  biji  telur  (pecahkan di dalam acuan bunga ros yang disapu sedikit minyak & kukus sehingga masak)
1  labu  bawang besar  (dihiris gelang)
3  sudu besar  sos tomato
2  batang  serai  (diketuk)
5  helai  daun limau purut
3  sudu besar  minyak masak
1  sudu kecil  gula
Garam & gula secukup rasa


Bahan B :  (Dikisar)

20  tangkai  cili kering
10  ulas  bawang kecil
  2  ulas  bawang putih


Cara Memasak :

1.  Telur dipecahkan di dalam acuan bunga ros yang disapu dengan sedikit minyak, kukus sehingga masak (anggaran 15 minit), angkat dan keluarkan telur dari acuan.  Masukkan telur tadi di dalam pinggan.
2.  Panaskan minyak dan tumiskan serai dan bahan yang dikisar sehingga wangi dan naik minyak.
3.  Masukkan sos tomato, garam dan gula.  Kemudian kacau rata.
4.  Masukkan bawang besar dan daun limau purut.  Kacau rata sekali lagi.
5.  Rasakan garam dan gula secukup rasa.  Tuangkan sambal ke atas telur yang dikukus tadi.
6.  Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment