KEK PISANG

Sunday, November 1, 2015

BUNCIS/KACANG PANJANG MASAK PADANG










BUNCIS/KACANG PANJANG MASAK PADANG
Majalah SAJI Julai 2012 - Chef Hanieliza...



Bahan-bahan :

500  gm  kacang buncis atau kacang panjang  -  potong pendek
300  gm  udang segar  -  buang kulit
    3  tangkai  cili merah  -  belah dua
    1  cawan  santan pekat
    3  sudu besar  minyak masak
Garam secukup rasa


Bahan Kisar :

10  tangkai  cili padi
  3  tangkai  cili hijau
  3  ulas  bawang merah
  2  ulas  bawang putih
  2  batang  serai
  3  cm  lengkuas
  2  cm  kunyit hidup


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak di dalam kuali.  Tumis bahan kisar sehingga wangi.
2.  Masukkan santan dan masak sehingga mendidih.  Kacau sentiasa supaya santan tidak bergumpal.
3.  Masukkan kacang buncis/kacang panjang, udang dan garam.  Kacau rata.
4.  Masukkan cili merah dan kacau lagi sehingga pekat.  Tutup api & hidangkan...

No comments:

Post a Comment