KEK PISANG

Thursday, November 12, 2015

MINI PAVLOVA & MERINGUE COOKIES (2 in 1) recipes...






PAVLOVA ANNA OLSON
rujukan   :   citarasawan; thanks....



Bahan-bahan :

4  biji  putih telur  gred A or B
1  sudu teh  cream of tartar
1  cawan  gula kastor
1  sudu teh  tepung jagung
1  sudu teh  cuka masakan


Bahan Cream :

1  cawan  UHT whipping cream
2  sudu besar  gula kastor

Hiasan :

Buah-buahan segar  (strawberry, kiwi, anggur dll)/ikut pilihan..


Cara-cara :

1.  Pukul putih telur dan cream of tartar hingga berbuih.  Masukkan gula dan pukul dengan kelajuan tinggi selama 8 minit sehingga kental, kelihatan berkilat.

2.  Perlahankan mixer, masukkan tepung jagung dan cuka masakan, pukul sebentar sehingga rata saja.

3.  Buatkan lakaran bulat 10 inci di atas kertas serap minyak.  Sudukan adunan dan ratakan memenuhi lakaran dan bahagian keliling tepinya sedikit tinggi.  (saya buat dalam bentuk mini pavlova)..

4.  Bakar di rak tengah  dalam oven yang telah dipanaskan dahulu pada suhu 120'C selama 30-40 minit guna api atas dan bawahBila pavlova nampak pucat dan sedikit perang, tutup suis oven dan biarkan pavlova mengering di dalamnya selama 30 minit.

5.  Pukul whipping cream sehingga pekat, masukkan gula dan gaul rata.  Paipkan cream di atas pavlova dan hiaskan dengan buah-buahan segar ikut pilihan masing-masing...




 Meringue cookies -  baki dari adunan Pavlova...


No comments:

Post a Comment