KEK PISANG

Wednesday, November 25, 2015

BINGKA/BENGKANG NANGKA









BINGKA/BENGKANG NANGKA
sumber   :   Kak Fida/MyResipi...
C&P  :   fizalgk..



Bahan-bahan :

300  gm  nangka  (keluarkan bijinya terlebih dulu - resipi asal isi cempedak)
650  ml   santan
    2  biji  telur gred A
240  gm  tepung gandum
120  gm  gula kastor
    1  sudu teh  garam halus
  70  ml   minyak jagung atau marjerin/mentega yang dicairkan
Pewarna oren (jika suka)
Bijan hitam putih secukupnya
Hirisan nangka secukupnya untuk hiasan


Cara-cara :

1.  Campurkan gula, tepung gandum dan garam di dalam satu mangkuk besar, gaul rata.
2.  Blender telur, santan dan nangka yang dipotong-potong kecil.
3.  Tuangkan adunan yang di blender tadi ke dalam tepung dan gaul rata.
4.  Masukkan minyak atau marjerin cair tadi.  Boleh di tambah sedikit pewarna jika suka.
5.  Masukkan adunan ke dalam loyang bersaiz 8 inci (oles dengan sedikit minyak).  Taburkan dengan sedikit bijan dan hirisan nangka di atasnya.  (saya guna acuan bunga pecah 8).
6.  Panaskan oven 170'C dan bakar selama 50 minit atau sehingga 1 jam atau sehingga masak sepenuhnya...

(yields  :  5 keping menggunakan acuan bunga pecah 8)

1 comment: