Wednesday, November 25, 2015
BINGKA/BENGKANG NANGKA
BINGKA/BENGKANG NANGKA
sumber : Kak Fida/MyResipi...
C&P : fizalgk..
Bahan-bahan :
300 gm nangka (keluarkan bijinya terlebih dulu - resipi asal isi cempedak)
650 ml santan
2 biji telur gred A
240 gm tepung gandum
120 gm gula kastor
1 sudu teh garam halus
70 ml minyak jagung atau marjerin/mentega yang dicairkan
Pewarna oren (jika suka)
Bijan hitam putih secukupnya
Hirisan nangka secukupnya untuk hiasan
Cara-cara :
1. Campurkan gula, tepung gandum dan garam di dalam satu mangkuk besar, gaul rata.
2. Blender telur, santan dan nangka yang dipotong-potong kecil.
3. Tuangkan adunan yang di blender tadi ke dalam tepung dan gaul rata.
4. Masukkan minyak atau marjerin cair tadi. Boleh di tambah sedikit pewarna jika suka.
5. Masukkan adunan ke dalam loyang bersaiz 8 inci (oles dengan sedikit minyak). Taburkan dengan sedikit bijan dan hirisan nangka di atasnya. (saya guna acuan bunga pecah 8).
6. Panaskan oven 170'C dan bakar selama 50 minit atau sehingga 1 jam atau sehingga masak sepenuhnya...
(yields : 5 keping menggunakan acuan bunga pecah 8)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Rare ni Zarah..
ReplyDeleteBaru akak tengok bingkang nangka ni..