KEK PISANG

Thursday, November 5, 2015

PUDING ROTI (BAKAR)









PUDING ROTI (BAKAR)
sumber  :  Hanamemories; thanks..
C&P  :  Syapex Kitchen; thanks...



Bahan-bahan :

 7-8  keping roti  (dicarik-carik & saya bakar sekejap anggaran 10 minit)
500  ml  susu segar  (2 cawan) *
    4  sudu besar  gula halus *
    2  biji  telur  gred B *
    1  sudu teh  esen vanilla *
    1  sudu teh  serbuk kayu manis  (optional) *
    2  sudu besar  mentega  (dicairkan)
    3  sudu besar  kismis  (saya letak cranberry kering)


Cara-cara :

1.  Sediakan mangkuk.  Satukan bahan-bahan yang bertanda (*).  Koyak-koyakkan roti dan masukkan ke dalam mangkuk tadi.  Biarkan terendam dan meresap seketika.

2.  Masukkan separuh kismis dan mentega cair, gaul sebati.  Kemudian tuangkan ke dalam loyang/bekas pilihan yang telah digris dengan sedikit mentega.  Taburkan baki kismis di atas adunan.

3.  Bakar pada suhu 180'C selama 30 minit atau sehingga masak sepenuhnya.


Bahan Sos Kastad :  (sumber :  tiffinbiru)

   1  cawan  susu segar (atau 1/2 cawan susu sejat + 1/2 cawan air)
   1  camca besar penuh  gula kastor
   1  camca besar penuh  tepung kastad
1/2  sudu teh  esen vanilla
   2  camca besar  air


Cara-cara :

     Satukan kesemua bahan sos kecuali esen vanilla.  Kacau rata dan tapiskan ke dalam periuk.  Masak dengan api kecil sambil dikacau sehingga mendidih.  Masukkan esen vanilla, kacau sekejap dan tutup api.  Sedia dihidangkan bersama puding roti samaada sejuk atau panas...

No comments:

Post a Comment