KEK PISANG

Thursday, December 24, 2015

ASAM PEDAS DAGING







ASAM PEDAS DAGING
sumber  :   DapurTanpaSempadan...
C&P     :   zaralovebaking; thanks...




Bahan-bahan :

600  gm  daging batang pinang
    1  batang  serai   -  diketuk
    1  kuntum  bunga kantan   -  dibelah 2
    1  ikat  daun kesom
    1  camca teh  lada hitam kisar
    2  sendok nasi  cili kisar
 3/4  camca teh  serbuk kunyit
 1/2  camca teh  pes asam jawa atau secukup rasa
Garam & gula secukup rasa
Air secukupnya


Bahan Kisar Halus :

   7  biji  bawang merah
   3  ulas  bawang putih
   1  inci  halia
1/2  inci  lengkuas


Cara Memasak :

1.   Daging dihiris nipis, cuci bersih dan toskan.  Panaskan minyak di dalam periuk (anggaran 1/3 cawan).  Tumiskan serai dan bahan-bahan kisar halus sehingga harum.  Masukkan serbuk kunyit dan kacau rata.  Tambahkan cili kisar dan masak sehingga cili garing dan naik minyak.  Guna api kecil dan sentiasa dikacau.

2.   Tambahkan daging dan daun kesom, kacau hingga daging kecut.  Tuangkan air secukupnya, kacau dan biarkan mendidih.  Masak sehingga daging empuk (jika daging masih keras dan kuah kering, tambahkan sedikit air panas).  Masukkan pes asam jawa dan bunga kantan.  Kacau dan biarkan mendidih.

3.   Perasakan dengan garam secukup rasa, sedikit gula dan lada hitam kisar.  Kacau rata dan masak sekejap.  Rasa dan jika 'ok' boleh tutup api.  Hidangkan bersama nasi putih dan lauk sampingan.

No comments:

Post a Comment