Thursday, December 24, 2015
ASAM PEDAS DAGING
ASAM PEDAS DAGING
sumber : DapurTanpaSempadan...
C&P : zaralovebaking; thanks...
Bahan-bahan :
600 gm daging batang pinang
1 batang serai - diketuk
1 kuntum bunga kantan - dibelah 2
1 ikat daun kesom
1 camca teh lada hitam kisar
2 sendok nasi cili kisar
3/4 camca teh serbuk kunyit
1/2 camca teh pes asam jawa atau secukup rasa
Garam & gula secukup rasa
Air secukupnya
Bahan Kisar Halus :
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
Cara Memasak :
1. Daging dihiris nipis, cuci bersih dan toskan. Panaskan minyak di dalam periuk (anggaran 1/3 cawan). Tumiskan serai dan bahan-bahan kisar halus sehingga harum. Masukkan serbuk kunyit dan kacau rata. Tambahkan cili kisar dan masak sehingga cili garing dan naik minyak. Guna api kecil dan sentiasa dikacau.
2. Tambahkan daging dan daun kesom, kacau hingga daging kecut. Tuangkan air secukupnya, kacau dan biarkan mendidih. Masak sehingga daging empuk (jika daging masih keras dan kuah kering, tambahkan sedikit air panas). Masukkan pes asam jawa dan bunga kantan. Kacau dan biarkan mendidih.
3. Perasakan dengan garam secukup rasa, sedikit gula dan lada hitam kisar. Kacau rata dan masak sekejap. Rasa dan jika 'ok' boleh tutup api. Hidangkan bersama nasi putih dan lauk sampingan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment