KEK PISANG

Tuesday, December 1, 2015

AYAM KASHMIR







AYAM KASHMIR
buku  :  101 Resipi menggunakan Pemanggang Ajaib - Chef Hanieliza...



Bahan-bahan :

500  gm  ayam  -  dipotong sederhana
    3  sudu makan  sos tomato
    1  sudu makan  rempah beriani
    2  sudu makan  rempah kari pedas daging
    2  biji  ubi kentang  -  dipotong kiub
    4  biji  tomato  -  dibelah 4
    1  pokok  daun ketumbar  -  dihiris kasar
    2  cawan  air
Garam secukup rasa


Bahan Tumis :

  3  sudu makan  minyak masak
  1  labu  bawang besar  -  dihiris
  3  ulas  bawang putih  -  dihiris
  1  inci  halia  -  dihiris
  2  inci  kulit kayu manis
  2  kuntum  bunga lawang
10  kuntum  bunga cengkih
  3  biji  buah pelaga


Cara Memasak :

1.  Masukkan ayam ke dalam pemanggang ajaib.  Tutup pemanggang dan bakar selama 10 minit dengan api sederhana.  Ketepikan.
2.  Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
3.  Gaulkan sos tomato, rempah beriani, rempah kari dan sedikit air di dalam mangkuk.
4.  Masukkan ke dalam pemanggang ajaib dan kacau sehingga naik minyak.
5.  Masukkan ayam, ubi kentang, garam dan air secukupnya.  Gaul rata, tutup dan masak selama 5 minit.
6.  Masukkan tomato dan gaul rata.  Hidangkan bersama hirisan daun ketumbar.

No comments:

Post a Comment