Tuesday, December 22, 2015
KUIH BADAK BERENDAM
KUIH BADAK BERENDAM
sumber : buku resipi
Bahan Inti :
150 gm kelapa parut putih
50 gm gula Melaka atau gula merah
100 ml air
40 gm gula pasir
1 helai daun pandan - disimpul
Bahan Doh :
300 gm tepung pulut
280 ml air (tidak perlu dihabiskan jika telah menjadi adunan tidak melekat dijari)
Garam secukup rasa
Bahan Kuah :
400 ml santan
125 ml air
2 sudu besar tepung beras
2 helai daun pandan - disimpul
80 gm gula pasir
Garam secukup rasa
Cara Membuat :
1. Inti : Kacau semua bahan hingga agak kering. Angkat dan biar sejukkan.
2. Kuah : Campurkan santan, air, tepung beras, daun pandan, gula dan garam. Masak hingga mendidih. Ketepikan.
3. Doh : Gaul tepung pulut dan garam. Masukkan air dan uli hingga menjadi doh yang tidak melekat dijari. Bentukkan sedikit adunan menjadi bulat, isikan dengan inti kelapa. Bulatkan semula dan buat hingga habis.
4. Didihkan air dan masukkan bebola berintikan kelapa tadi. Bila timbul, angkat. Letakkan ke dalam kuahnya. Sedia untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment