KEK PISANG

Tuesday, December 22, 2015

KUIH BADAK BERENDAM







KUIH BADAK BERENDAM
sumber  :   buku resipi




Bahan Inti :

150  gm  kelapa parut putih
  50  gm  gula Melaka atau gula merah
100  ml   air
  40  gm  gula pasir
    1  helai  daun pandan  -  disimpul


Bahan Doh :

300  gm  tepung pulut
280  ml   air  (tidak perlu dihabiskan jika telah menjadi adunan tidak melekat dijari)
Garam secukup rasa


Bahan Kuah :

400  ml   santan
125  ml   air
    2  sudu besar  tepung beras
    2  helai  daun pandan  -  disimpul
  80  gm  gula pasir
Garam secukup rasa


Cara Membuat :

1.   Inti  :  Kacau semua bahan hingga agak kering.  Angkat dan biar sejukkan.

2.   Kuah :  Campurkan santan, air, tepung beras, daun pandan, gula dan garam.  Masak hingga mendidih.  Ketepikan.

3.   Doh  :  Gaul tepung pulut dan garam.  Masukkan air dan uli hingga menjadi doh yang tidak melekat dijari.  Bentukkan sedikit adunan menjadi bulat, isikan dengan inti kelapa.  Bulatkan semula dan buat hingga habis.

4.   Didihkan air dan masukkan bebola berintikan kelapa tadi.  Bila timbul, angkat.  Letakkan ke dalam kuahnya.  Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment