KEK PISANG

Thursday, December 24, 2015

PENGAT PISANG BERSAGU



 sedap juga dimakan bersama aiskrim..





PENGAT PISANG BERSAGU
Oleh  :   zaralovebaking...




Bahan-bahan :

   2  biji  pisang abu  -  dipotong bulat/serong & direbus sebentar hingga agak lembut sedikit
   1  keping  gula kabung/gula merah
1/2  cawan  gula pasir  (ikut kemanisan masing-masing)
   1  cawan  santan cair
   1  cawan  santan pekat
1/4  cawan  sagu biji  -  cuci, rendam sebentar & toskan
   2  helai  daun pandan  -  disimpul
Sedikit garam  -  untuk melemakkan rasanya


Cara-cara :

1.  Buang kulit pisang dan hiris bulat/serong atau ikut suka.  Rebus pisang hingga separuh masak.  Bila dah empuk, angkat dan toskan.  Jangan rebus lama sangat nanti tidak cantik pisangnya.
2.  Daun pandan di siat-siat kemudian disimpul.
3.  Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk kecuali pisang dan sagu biji.
4.  Masak dengan api perlahan, sentiasalah dikacau perlahan-lahan sehingga mendidih.
5.  Akhir sekali masukkan sagu biji dan pisang, gaul sebati.
6.  Sentiasa digaul agar santan tidak pecah, biarkan mendidih seketika dan tutup api. 
7.  Hidangkan!!

No comments:

Post a Comment