KEK PISANG

Friday, December 4, 2015

KEK EPAL KRIM COKLAT



 sangat enak dimakan bersama ais krim vanilla atau ais krim buah-buahan...




KEK EPAL KRIM COKLAT
sumber  :    Majalah Sedap Mei 2013; (sangat sedap & lembap)...




Bahan epal :

250  gm  epal, dipotong dadu  (saya guna epal hijau)
    1  sudu makan  mentega tawar
    2  sudu makan  gula pasir
 1/2  sudu teh  serbuk kayu manis
    1  sudu teh  air perahan lemon


Bahan kek :

100  gm  mentega tawar
  50  gm  marjerin
250  gm  coklat masakan hitam, dipotong
    4  biji  telur gred A/B (saya guna gred A)
150  gm  gula pasir/gula kastor
  85  gm  tepung gandum
  30  gm  serbuk koko
  50  gm  krim pekat @ whipping cream
 1/2  sudu teh  serbuk penaik


Bahan taburan :

25  gm  hirisan badam


Cara membuat :

1.  Panaskan mentega, gula pasir dan serbuk kayu manis sehingga gula larut.  Masukkan potongan epal.  Masak sambil dikacau sehingga pekat.  Masukkan air perahan lemon, kacau rata dan tutup api, ketepikan.

2.  Panaskan mentega dan marjerin.  Masukkan potongan coklat.  Kacau sehingga larut.  Sejukkan.

3.  Pukul telur dan gula sehingga pekat selama 3 minit.  Masukkan campuran coklat sambil dipukul perlahan.

4.  Masukkan tepung gandum, serbuk koko dan serbuk penaik sambil diayak berselang-seli dengan krim.  Kacau perlahan.  Masukkan epal, kacau rata.

5.  Tuangkan ke dalam loyang bersaiz 22x22x4cm/9 inci yang telah disapu marjerin dan dilapik kertas kalis minyak.  Taburkan hirisan badam di atas kek tadi.

6.  Bakar dengan api bawah suhu ketuhar 180'C selama 35 minit sehingga masak.





No comments:

Post a Comment