KEK PISANG

Wednesday, December 23, 2015

CHURROS








CHURROS
sumber dari  :   YouTube...




Bahan-bahan :

      1  cawan  air
1 1/4  cawan  tepung gandum
2 1/2  biji  telur gred B  -  dikocok
      1  sudu teh  gula pasir
   1/2  sudu teh  garam
      1  sudu makan  mentega/marjerin


Bahan Salutan :  (Gaul sebati)

1/2  cawan  gula kastor
   1  tsp  serbuk kayu manis


Chocolate Ganache :  (Double-boil)

100  gm  coklat masakan Beryl
 1/2  cawan  susu segar/susu cair


Cara-cara :

1.  Didihkan air, garam, gula dan mentega.

2.  Apabila mendidih, kecilkan api dan masukkan tepung, kacau cepat-cepat dan tutup api.  Pastikan tiada kelihatan tepung lagi.

3.  Biarkan suam seketika.  Masukkan telur sedikit demi sedikit, kacau sebati sehingga adunan kelihatan berkilat dan boleh dipaip.

4.  Masukkan adunan ke dalam piping bag.

5.  Panaskan minyak.  Paipkan adunan churros ke dalam minyak dan goreng sehingga kekuningan.

6.  Setelah masak angkat, toskan minyak dan golekkan di dalam campuran gula halus dan serbuk kayu manis.  (Juga sedap dicicah dengan sos coklat).

1 comment: