KEK PISANG

Wednesday, December 2, 2015

MANGO & COCONUT SAGO








MANGO & COCONUT SAGO
sumber  :    group masakan MAHN/FB...




Bahan A :

    2  biji  mangga  (potong kiub & sejukkan)
100  gm  biji sago  (rendam lebih kurang 15 minit, saya guna yang berwarna hijau)


Bahan B :

400  ml   santan atau susu cair
270  ml   air panas
  90  gm  gula kastor atau 1/3 cawan
Secubit garam


Cara-cara :

1.  Rebus biji sago yang telah di rendam tadi sehingga kelihatan jernih.
2.  Kemudian bilas di bawah air paip yang mengalir.  Ketepikan.
3.  Di dalam periuk, satukan kesemua bahan-bahan B dan masak di atas api kecil sambil dikacau selalu sehingga santan mendidih, tutup api dan biarkan sejuk.
4.  Kemudian bolehlah dihidangkan sejuk-sejuk bersama sago dan kiub mangga tadi.

No comments:

Post a Comment