KEK PISANG

Thursday, December 17, 2015

KEK KEJU KAPAS@ COTTON CHEESECAKE










KEK KEJU KAPAS@ COTTON CHEESECAKE
cookbook  :   Panduan Membuat Kek  -  Noraini Zakaria...




Bahan A :

250  gm  krim keju  -  dipotong kecil
  50  gm  mentega
  80  gm  gula kastor
 1/2  sudu teh  emulco lemon
  80  gm  tepung superfine
    6  biji  kuning telur gred B
130  gm  yogurt perisa asli
100  gm  susu UHT (dalam kotak)


Bahan B :

  80  gm  gula kastor
    6  biji  putih telur gred B
 1/4  sudu teh  serbuk krim tartar
200  gm  inti blueberi atau ikut citarasa  -  untuk hiasan


Cara-cara :

1.    Satukan krim keju, mentega, gula kastor dan susu UHT dalam periuk.
2.    Cairkan adunan secara "double-boiler".  Kacau dengan pemukul telur (whisk) hingga sebati dan larut.
3.    A, B & C :  Masukkan kuning telur, yogurt dan emulco lemon.
4.    Kacau hingga sebati dan pekat.
5.    Dalam bekas berasingan, putar putih telur hingga berbuih kasar.
6.    Masukkan gula (dari bahan B) dan serbuk krim tartar. 
7.    Putar lagi dengan kelajuan tinggi hingga gebu dan kental.
8.    Setelah itu, pindahkan adunan keju yang telah sejuk dalam mangkuk lebih besar.
9.    Masukkan tepung dan gaul sebati (kaedah kaupbalik) sebentar sahaja.
10 . Masukkan adunan putih telur sedikit demi sedikit secara kaupbalik.
11 . Gaul perlahan-lahan hingga sebati.  Tuangkan adunan ke dalam loyang dan ratakan.
12.  Bakar secara "water-bath" atau "steam-bake" pada suhu 160'C selama 1 1/2 jam atau hingga masak.  Setelah sejuk, keluarkan kek dari acuan dan hias dengan inti blueberi di atas kek.


Nota :

1.  Griskan acuan bulat 10 inci dan lapik kertas serap minyak.
2.  Panaskan ketuhar pada suhu 160'C terlebih dahulu.
3.  Asingkan sedikit adunan dan warnakan ikut pilihan.  Baki tuangkan ke dalam loyang.  Tuangkan adunan berwarna secara bertompok di atasnya dan lorekkan untuk mendapatkan corak marble (jika suka)..

No comments:

Post a Comment