KEK PISANG

Tuesday, December 22, 2015

DAGING BLACK PEPPER







DAGING BLACK PEPPER
sumber   :    Dapur Tanpa Sempadan; thanks...




Bahan-bahan :

500  gm  daging lembu  -  hiris nipis, cuci & rebus sehingga empuk
    1  camca besar  tepung gandum
Secubit garam
    1  biji  bawang besar  -  dipotong bulat & leraikan
 1/2  inci  halia *
    3  ulas  bawang putih *  (* ditumbuk halus)
 1/2  camca besar  lada hitam biji  -  ditumbuk hancur kasar
    2  camca besar  sos tiram
    1  camca besar  kicap pekat
 1/4  cawan  air
Garam & gula secukup rasa
Hirisan daun bawang untuk hiasan


Cara Memasak :

1.   Toskan daging kemudian gaul rata dengan tepung gandum dan secubit garam.  Goreng sehingga daging perang, angkat dan toskan.  Tinggalkan lebih kurang 3 camca besar minyak.  Tumiskan bahan tumbuk halus sehingga harum kemudian masukkan sos tiram dan lada hitam, kacau rata dan masak sekejap.

2.   Masukkan daging, kicap pekat, gaul rata dan tambahkan air.  Masak dengan api sederhana sehingga pekat.  Masukkan sedikit gula dan garam secukup rasa, kacau rata.  Masak sekejap dan rasa, jika 'ok' boleh matikan api.  Taburkan hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.

No comments:

Post a Comment