Tuesday, December 22, 2015
DAGING BLACK PEPPER
DAGING BLACK PEPPER
sumber : Dapur Tanpa Sempadan; thanks...
Bahan-bahan :
500 gm daging lembu - hiris nipis, cuci & rebus sehingga empuk
1 camca besar tepung gandum
Secubit garam
1 biji bawang besar - dipotong bulat & leraikan
1/2 inci halia *
3 ulas bawang putih * (* ditumbuk halus)
1/2 camca besar lada hitam biji - ditumbuk hancur kasar
2 camca besar sos tiram
1 camca besar kicap pekat
1/4 cawan air
Garam & gula secukup rasa
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Cara Memasak :
1. Toskan daging kemudian gaul rata dengan tepung gandum dan secubit garam. Goreng sehingga daging perang, angkat dan toskan. Tinggalkan lebih kurang 3 camca besar minyak. Tumiskan bahan tumbuk halus sehingga harum kemudian masukkan sos tiram dan lada hitam, kacau rata dan masak sekejap.
2. Masukkan daging, kicap pekat, gaul rata dan tambahkan air. Masak dengan api sederhana sehingga pekat. Masukkan sedikit gula dan garam secukup rasa, kacau rata. Masak sekejap dan rasa, jika 'ok' boleh matikan api. Taburkan hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment