KEK PISANG

Monday, December 21, 2015

CELEBRATING BIRTHDAYS!!!!



 Tahun ini agak menyeronokkan buat saya sekeluarga kerana buat pertama kali sambut hari jadi dua orang sekaligus  walaupun anak-anak yang lainnya tidak turut serta kerana berada jauh diperantauan.  
20/12/2015 (Sabtu) Cucu saya Muhammad Zayin Asyraf &
21/12/2015 (Isnin) Anak bongsu saya, kedua-dua buah hati saya sambut hari jadi selang-sehari, bulan yang sama cuma berlainan tahun..










RAINBOW CAKE
Oleh  :   zaralovebaking...




Bahan A :  (diayak)

400  gm  tepung superfine
    2  tsp  baking powder


Bahan B :

500  gm  pure butter  (SCS/Tatura/Anchor)
330  gm  gula kastor
    1  tsp  esen vanilla
    5  biji  telur gred A/B


Bahan C :

350  ml   susu segar yang sejuk

Loyang :  8 inci bulat, gris dan alas dengan kertas serap minyak


Cara-cara :

1.  Beat butter + gula selama 3 minit high speed.
2.  Masukkan telur dan beat 1 minit.
3.  Masukkan esen vanilla.  Beat sebentar.
4.  Masukkan tepung dan susu berselang-seli.
5.  Bahagikan kepada 6 bahagian dan warnakan :  kuning, orange, merah, hijau, biru, violet (300 gm setiap satu warna).
6.  Bakar selama 25-30 minit atau sehingga masak pada suhu 180'C (ikut kesesuaian oven) api atas bawah.


Krim Mentega :

150  gm  mentega
350  gm  krimwell
180  gm  susu krimer manis
    4  tbsp  gula aising  (ayak)
    1  tsp  esen vanilla


Cara-cara :

     Pukul mentega dan krimwell sehingga kembang dan gebu selama 10 minit.  Masukkan susu krimer manis, esen vanilla dan gula aising.  Pukul lagi sehingga sebati.  (Warnakan dengan warna pilihan jika suka).  Siap untuk digunakan.. 

No comments:

Post a Comment