KEK PISANG

Wednesday, December 23, 2015

SOSEJ ROLL








SOSEJ ROLL
Oleh  :   zaralovebaking..




Bahan-bahan :

10  keping  roti Gardenia
10  batang  sosej
  1  biji  telur
Secubit garam
Sedikit breadcrumbs (kuning/putih) secukupnya
  1  sudu makan  tepung gandum dibancuh dengan sedikit air  -  untuk dijadikan gam pada roti


Cara-cara :

1.   Rebus sosej di dalam periuk selama 10 minit, angkat, toskan dan keringkan di atas tisu dapur.

2.   Stimkan roti di dalam steamer (atau guna kuali biasa saja) sampai roti lembut.

3.   Sediakan dua bekas sederhana besar, pecahkan telur di dalam bekas pertama, tambahkan sedikit garam dan pukul telur.  Manakala masukkan pula breadcrumbs di dalam bekas yang satu lagi.

4.   Bancuhkan tepung gandum bersama sedikit air, gaul sebati.

5.   Ambil 1 keping roti, letak atas papan pencanai dan gelek roti tadi sampai rata/nipis supaya tidak meresap minyak bila digoreng nanti.

6.   Ambil 1 batang sosej, letakkan di atas roti, gulung dan sapukan sedikit bancuhan air + tepung tadi sebagai gam di hujung roti agar tidak terbuka bila digoreng.  Buat hingga habis.

7.   Celupkan roti di dalam telur kemudian golekkan pula ke dalam breadcrumbs.  Buat hingga habis.

8.   Panaskan minyak dan goreng sehingga kuning keemasan.  Angkat dan toskan minyak di atas tisu dapur.  Hidangkan bersama sos cili/sos tomato atau mayones.

No comments:

Post a Comment