KEK PISANG

Thursday, December 17, 2015

KUIH SAGU@BRONOK








KUIH SAGU@BRONOK
Oleh   :   zaralovebaking.blogspot.com...




Bahan-bahan :

   3  cawan  air
   1  cawan  sagu biji warna hijau
3/4  cawan  gula pasir
   1  helai  daun pandan  -  disimpulkan

Hiasan  :  kelapa parut putih + sedikit garam = gaul sebati


Cara-cara :

1.  Didihkan air bersama daun pandan sehingga mendidih.  Bila air telah mendidih keluarkan daun pandan baru masukkan sagu biji.  Kacau rata selama 10 minit.

2.  Kemudian bila sudah nampak pekat sedikit, baru masukkan gula pasir.  Kacau sehingga pekat.

3.  Bila sudah pekat, masukkan ke dalam loyang bersaiz 8 inci dan kukus sehingga sagu biji kembang dan tiada lagi putih-putih sagu biji  (anggaran  20-30 minit).

4.  Sejukkan sagu diluar.  Bila kuih masih lembap, potong dan gaulkan bersama kelapa...

No comments:

Post a Comment