KEK PISANG

Wednesday, December 23, 2015

NASI SERAI & KERABU TIMUN







NASI SERAI
sumber   :   yatiememories & chef hanieliza ; thanks...




Bahan-bahan :

4  cawan  beras basmathi , cuci bersih, rendam selama 20 minit & toskan
6  cawan  air
1  labu  bawang besar   -  dipotong dadu kecil
3  ulas  bawang putih   -  ditumbuk
2  helai  daun pandan  -  disimpul
1  batang  kulit kayu manis
2  biji  buah pelaga
1  kuntum  bunga lawang
5  batang  serai  -  dititik/ketuk
2  kiub  pati ayam Maggi/Knorr
3  sudu makan  minyak sapi
Garam secukup rasa


Cara Memasak :

1.   Panaskan minyak sapi di dalam periuk dan masukkan bawang besar dan daun pandan.

2.   Gorengkan sehingga bawang layu dan wangi.  Masukkan bawang putih, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang.

3.   Masukkan serai dan kacau lagi.  Goreng lagi sehingga wangi dan masukkan beras.

4.   Kacau-kacaukan sekejap dan masukkan air secukupnya. 

5.   Masukkan kiub pati ayam (hancurkan dulu) dan garam secukup rasa.  Tutupkan dan alihkan periuk ke dalam rice cooker dan 'ON' kan switch rice cooker.

6.   Kacaukan sedikit sehingga semua sebati dan masaklah sehingga nasi masak sepenuhnya.

7.   Bila nasi dah masak, gemburkan sedikit menggunakan chopstick, jangan kacau lama-lama bagi mengelakkan nasi patah-patah.








KERABU TIMUN




Bahan-bahan :

2  biji  timun  -  dihiris/sagat nipis
3  biji  cili merah  -  dihiris
1  tin  nenas dalam tin  -  buangkan airnya
1  biji  bawang besar  -  dihiris bulat & leraikan
5  sudu teh  cuka masakan
3  sudu teh  gula pasir
1  sudu teh  garam


Cara-cara :

     Gaulkan kesemua bahan sehingga mesra dan sebati.  Sedia untuk dihidangkan.



No comments:

Post a Comment