KEK PISANG

Thursday, December 24, 2015

SARDINE ROLL








SARDINE ROLL
sumber  :   MyBakingWorkshop; thanks...




Bahan-Bahan Inti :

 30  gm  sardin ayam brand - hancurkan sedikit dengan garfu
   1  biji  bawang besar saiz sederhana  -  cincang halus
   1  biji  bawang merah   -   cincang halus
1/2  sudu teh  garam
   1  sudu besar  gula
   3  sudu besar  air
   2  sudu besar  minyak masak untuk menumis


Cara-cara :

     Panaskan minyak, tumiskan bawang besar dan bawang merah sehingga naik bau.  Masukkan sardin, gaul rata.  Masukkan gula dan garam.  Gaul rata.  Akhir sekali, masukkan air dan masak sehingga mendidih.  Tutup api dan biarkan sejuk sebentar.


Bahan Lain :

10-12  keping  roti putih dicanai sehingga nipis
        1  biji  telur, dipukul sedikit
Breadcrumbs secukupnya


Cara-cara :

1.  Canai roti sehingga nipis supaya tidak mudah meresap minyak ketika menggoreng nanti.
2.  Sapukan sedikit telur di hujung roti supaya mudah melekat bila digulung.
3.  Letakkan sedikit inti sardin di sebelah hujung roti.  Gulung kemas perlahan-lahan.
4.  Celup gulungan roti ke dalam telur yang dipukul.  Kemudian lumurkan pula ke dalam breadcrumbs.
5.  Panaskan minyak dan goreng sehingga kuning keemasan.  Angkat dan toskan minyak.  Hidangkan bersama-sama sos pilihan...

No comments:

Post a Comment