KEK PISANG

Sunday, December 6, 2015

KEK MENTEGA KEJU @ CHEESE BUTTER CAKE








KEK MENTEGA KEJU @ 
CHEESE BUTTER CAKE
buku  :   Jamuan Kek - Chef Zubaidah Che Pa



Bahan-bahan :

170  gm  mentega
125  gm  krim keju
200  gm  gula kastor
    5  biji  telur  gred B (asingkan kuning & putih telur)
210  gm  tepung naik sendiri@self-raising flour
    1  sudu teh  esen vanilla
 1/8  sudu teh  serbuk cream of tartar
Jem pilihan untuk hiasan (jika suka)


Cara-cara :

1.  Pukul putih telur dan serbuk cream of tartar sehingga kembang.  Ketepikan.
2.  Dalam bekas yang berasingan, pukul mentega, krim keju dan gula kastor sehingga sebati.
3.  Masukkan kuning telur dan esen vanilla.
4.  Masukkan tepung naik sendiri dan gaul sehingga rata.
5.  Akhir sekali, masukkan/kaup balik adunan putih telur dan sebatikan.
6.  Tuangkan adunan ke dalam loyang berukuran 8 inci persegi/bulat, digris dan dialas dengan kertas minyak.  Lorekkan bahagian atas kek dengan jem pilihan (jika suka).
7.  Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 150'C selama 1 jam hingga masak.  (suhu bergantung pada ketuhar masing-masing)...

No comments:

Post a Comment