KEK PISANG

Sunday, January 1, 2012

AYAM GULAI LEMAK CILI PADI
sumber : zaralovebaking

Bahan A :

1/2 ekor ayam (buang kulit & potong kecil)
2 biji kentang (kupas kulit & belah 4)
1 peket santan pekat
2 batang serai (dititik)
2 helai daun bay (jika suka)

Bahan B : (dikisar)

12 biji cili padi
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup

Cara membuat :

Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan serai dan daun bay. Gaul rata. Kemudian masukkan ayam, kentang dan sedikit air. Biarkan mendidih dan kentang empuk. Bila kentang telah empuk masukkan santan pekat. Masakkan hingga mendidih. Tambahkan garam secukup rasa. Tambahkan sedikit lagi air jika kuah terlalu pekat. Tutupkan api dan sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment