KEK PISANG

Thursday, January 5, 2012


SNOW BALL
oleh : buku Jom berjimat membakar,
Kek & Biskut - Norhayani Mohd Nor

Bahan-bahan : (anggaran : 50 biji)

140 gm tepung gandum
60 gm serbuk badam
100 gm mentega tanpa garam - pada suhu bilik
2 tbsp. gula halus
1/2 tsp. garam
gula aising secukupnya

Cara-cara :

1. Masukkan mentega, garam dan gula ke dalam mangkuk, pukul sampai putih.
2. Ayak tepung dan serbuk badam, masukkan ke dalam adunan mentega tadi. Gaul sebati.
3. Simpan doh dalam peti sejuk selama 30 minit. Ambil secubit, bulatkan sebesar ibu jari.
4. Panaskan ketuhar pada suhu : 170'C, atur bebola tadi atas dulang beralas dan bakar selama 20-30 minit. Sejukkan.
5. Masukkan bebola tadi ke dalam beg plastik bersama gula aising. Kembungkan dan tutup mulut beg. Goncang supaya gula bersalut pada biskut.


No comments:

Post a Comment