BISKUT DAISY PETALS
dari : dapur-mamasya
resipi asal : Majalah SAJI 2011 (Chef Zaidah)
Bahan-bahan :
150 gm mentega
100 gm gula halus
200 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
1 biji kuning telur
Pewarna kuning & hijau
Chocolate chip secukupnya (hiasan)
Cara membuat :
1. Putar mentega dan gula hingga lembut.
2. Masukkan kuning telur dan kacau rata.
3. Kemudian masukkan tepung gandum dan tepung jagung. Uli hingga menjadi doh lembut.
4. Bahagikan kepada 2 bahagian. Warnakan hijau dan kuning.
5. Ambil sedikit adunan hijau, masukkan ke dalam acuan dahlia. Paipkan memanjang sampai habis semua adunan. Kemudian potong mengikut panjang yang diperlukan.
6. Adunan kuning buat bunga dahlia. Letak siap-siap chocolate chip ditengah setiap adunan (bunga). Angkat dan tekankan di hujung bahagian hijau. Siap untuk dibakar.
7. Bakar pada suhu : 160'C selama 15-20 minit.
No comments:
Post a Comment