KEK PISANG

Thursday, January 26, 2012

Salam semua, buat macaron lagi. Kali ini agak puas hati setelah mencuba beberapa kali hingga hampir putus asa. Tapi masih tidak berapa cantik. Akan saya cuba lagi dan lagi.....
FRENCH MACARON
book : Mad About Macaron

Bahan-bahan :

Sedikit pewarna hijau/warna pilihan


Bahan A :

45 gm putih telur (suhu bilik)
25 gm gula halus

Bahan B :

100 gm gula aising
55 gm serbuk badam

Inti : ikut suka

Cara membuat :

Putar putih telur hingga berbuih. Masukkan gula halus dan putar hingga kental dan nampak berkilat. Masukkan bahan B yang sudah di ayak dan dikisar bersama ke dalam bancuhan putih telur. Gaul sebati dan titiskan sedikit pewarna hijau (kalau boleh guna pewarna serbuk). Gaul hingga warna sebati.
Masukkan adunan ke dalam beg paiping yang dipasang nozel bulat. Picit adunan berbentuk bulat sebesar syiling 50 sen di atas loyang beralas kertas kalis minyak. Biar adunan kering pada suhu bilik selama 30 minit sebelum dibakar pada suhu 150'C selama 16 minit. Sejukkan.
Sapukan inti yang disukai pada sekeping French Macaron dan tangkup dengan sekeping lagi.

No comments:

Post a Comment