KEK PISANG

Tuesday, January 31, 2012


APAM SALJU VERSI PELANGI
resepi asal : Hanamemories
APAM SALJU VERSI PELANGI

Bahan-bahan :

3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
1 paket yis Mauripan (11 gm)
2 cawan nasi sejuk
3 cawan air

Hiasan :

1/2 biji kelapa parut putih ) gaul sebati & kukus sebentar
sedikit garam ) agar tidak mudah cepat basi.

Cara membuat :

Kisar/blend nasi sejuk dan air hingga halus. Kemudian gaulkan sebati kesemua bahan di atas kecuali kelapa dan perapkan dengan tuala bersih selama 1 jam atau adunan naik berganda. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan ikut pilihan.
Tuangkan adunan secara berselang-seli ke dalam acuan lompang 3/4 penuh dan kukus selama 15 minit dengan api sederhana. (Acuan hendaklah disapu dengan sedikit minyak terlebih dahulu).

No comments:

Post a Comment