APAM SALJU VERSI PELANGI
resepi asal : Hanamemories
APAM SALJU VERSI PELANGI
Bahan-bahan :
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
1 paket yis Mauripan (11 gm)
2 cawan nasi sejuk
3 cawan air
Hiasan :
1/2 biji kelapa parut putih ) gaul sebati & kukus sebentar
sedikit garam ) agar tidak mudah cepat basi.
Cara membuat :
Kisar/blend nasi sejuk dan air hingga halus. Kemudian gaulkan sebati kesemua bahan di atas kecuali kelapa dan perapkan dengan tuala bersih selama 1 jam atau adunan naik berganda. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan ikut pilihan.
Tuangkan adunan secara berselang-seli ke dalam acuan lompang 3/4 penuh dan kukus selama 15 minit dengan api sederhana. (Acuan hendaklah disapu dengan sedikit minyak terlebih dahulu).
No comments:
Post a Comment