KEK PISANG

Saturday, January 14, 2012

GERMAN COOKIES
resipi asal : secubitgaranNor67


Bahan-bahan :

125 gm mentega
40 gm gula icing - ayak
125 gm potato starch/tepung jagung (saya guna tpg. jagung)
80 gm tepung superfine/tepung gandum (saya guna tpg. gandum)

Cara membuat :

1. Putar mentega dan gula icing hingga kembang.
2. Ayakkan tepung potato starch dan tepung superfine dan masukkan ke dalam adunan mentega dan gula. Uli hingga menjadi doh yang lembut.
3. Ambil secubit adunan doh dan bentukkan menjadi bebola. Susun atas dulang pembakar.
4. Celup garpu dalam air dan tekankan ke atas biskut.
5. Bakar pada suhu : 170'C selama 15 minit.

Nota : untuk membuat corak marble - doh dibahagi 2, satu biarkan kosong manakala satu bahagian lagi letakkan pewarna yang disukai dan perisanya sekali. Sukat 1/4 tsp. setiap satunya dan cantumkan menjadi bebola. Bakar.

No comments:

Post a Comment