FRENCH MACARON
resepi oleh : Chef Chee Seng
Bahan-bahan :
sedikit pewarna merah jambu/warna pilihan
Bahan A :
45 gm putih telur
25 gm gula halus
Bahan B:
100 gm gula aising
55 gm serbuk badam
Inti Ganache :
100 ml krim putar
250 gm coklat masakan
50 gm pes kacang hazel
Cara membuat :
1. Putar putih telur hingga gebu.
2. Masukkan gula halus dan putar lagi.
3. Putar bancuhan hingga menjadi kental.
4. Masukkan bahan B yang sudah diayak dan dikisar bersama di dalam bancuhan putih telur.
5. Gaul sebati dan titiskan sedikit pewarna merah jambu.
6. Masukkan adunan di dalam beg piping yang dipasang nozle bulat.
7. Picit adunan berbentuk bulat leper sebesar syiling 50 sen di atas loyang pembakar beralas kertas kalis minyak. Biar adunan kering pada suhu bilik 30 minit sebelum dibakar pada suhu : 150'C selama 16 minit. Biar sejuk di atas redai.
8. Untuk ini : masak krim putar bersama coklat. Setelah coklat cair masukkan pes kacang hazel, gaul sebati dan biarkan sejuk.
9. Sapu inti pada sekeping French Macaron dan tangkup dengan sekeping lagi. (Simpan di dalam peti sejuk agar tahan lebih lama).
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment