KEK PISANG

Saturday, January 28, 2012

TART SHELL WARNA-WARNI
TAT KEJU STRAWBERI


Tat Keju Strawberi


Bahan A :

125 gm mentega
125 gm marjerin
100 gm gula kastor
1 biji telur (B)
500 gm tepung gandum
Inti strawberi secukupnya
Pewarna yang disukai

Bahan B : (Krim keju)

250 gm krim keju
50 gm mentega
80 gm gula kastor

Cara membuat :

1. Pukul mentega, marjerin dan gula hingga kembang.
2. Masukkan telur dan kacau rata.
3. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan gaul rata.
4. Warnakan ikut suka.
5. Masukkan adunan ke dalam acuan tat dan tekan dengan kemas dalam acuan tat.
6. Cucukkan dasar tat dengan garpu supaya doh tidak gelembung ketika dibakar.
7. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu : 170'C selama 15 minit.

Untuk inti : Pukul semua bahan B hingga gebu. Keluarkan tat dari acuan dan masukkan sedikit inti strawberi dan picitkan krim keju atasnya. Lorekkan atas keju tadi ikut kretiviti dan bakar semula selama 5 minit lagi. Keluarkan tat dari ketuhar dan sejukkan.

No comments:

Post a Comment