KEK PISANG

Saturday, March 28, 2015

JAGUNG NONA MANIS INDONESIA










JAGUNG NONA MANIS INDONESIA
sumber dari  :  SelagiAdaGula; thanks...
tried by  :   zaralovebaking; (yields :  27 pcs small)...



Bahan A :

   1  biji  telur gred B  -  dikocok sehingga kembang
1/2  cawan  gula halus*
1/2  cawan  santan kotak*
1/2  cawan  air*
   1  cawan  tepung gandum*

Cara-cara :

(yang bertanda * campurkan kesemuanya, tapis dan campurkan dengan telur yang dikocok tadi dan ketepikan sebentar).


Bahan B :

 70  gm  jagung segar dikisar dengan 1/2 cawan air dan tapis
1/2  cawan  santan kotak
1/8  cawan  air  (ditambah sebab adunan agak pekat)
1/4  cawan  gula kastor
1/4  cawan  tepung jagung
Pewarna kuning sedikit
   1  sudu besar  jagung segar yang dihiris

Cara-cara :

(kesemua bahan B dikacau sebati, masak sehingga pekat dan berkilat, tutup api dan masukkan bahan A, kacau rata dan tidak berbintil).  Ketepikan seketika.


Bahan C :

1/2  cawan  santan kotak
1/2  cawan  air
   1  sudu besar  tepung gandum  (11 gm) - jangan diratakan tepung dalam sudu
1/2  sudu kecil  garam halus

(kacau sebati dan masak sehingga agak pekat..sejukkan dulu baru dimasukkan ke dalam piping bag).


Cara Penyediaan :

     Penuhkan 3/4 cawan lompang saiz kecil dengan adunan kuning kemudian picitkan adunan putih ditengahnya, buat sehingga habis dan kukus selama 8-10 minit atau sehingga masak sepenuhnya.  Biarkan sejuk dahulu barulah dikeluarkan dari acuan.


1 comment:

  1. Ingatkan susahh nak buatnye.. tq sudi share resepi 😁

    http://ninafarhanawm.blogspot.my

    ReplyDelete