Sunday, April 19, 2015
AYAM MASAK HIJAU
AYAM MASAK HIJAU
sumber : FromIntanKitchen
tried by : zaralovebaking...
Bahan-bahan :
1 ekor ayam (potong dan cuci bersih, lumurkan ayam dengan kunyit dan garam kemudian di goreng sehingga keemasan atau 1/2 masak.
Rempah tumis (kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang dan biji pelaga)
Daun pandan (disimpul)
1 batang serai (dititik)
Garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar :
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia
10 tangkai cili padi hijau
10 tangkai cili hijau
Cara Memasak :
Panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan bahan tumisan (kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang dan biji pelaga), daun pandan dan serai sehingga harum. Masukkan bahan yang dikisar dan masak sehingga harum dan terbit minyak.
Kemudian perasakan dengan garam, gula dan juga maggi secukup rasa (jika guna) atau boleh juga jika nak tambahkan dengan kiub pati ayam. Biarkan merenih sebentar kemudian masukkan ayam goreng tadi. Gaul rata. Jika kuahnya terlalu kering tambahkan sedikit air. Masak sehingga kuahnya pekat dan ayam masak sepenuhnya. Sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment