KEK PISANG

Thursday, July 2, 2015

BISKUT KACANG HIJAU/GREEN PEA COOKIE







BISKUT KACANG HIJAU/GREEN PEA COOKIE
buku 'Biskut Tradisional' Chef Zubaidah



Bahan A :

100  gm  tepung kacang hijau
100  gm  tepung gandum
  50  gm  gula aising
 1/2  tsp  garam
 1/2  biji  kuning telur


Bahan B :

1/2  tsp  serbuk penaik
Minyak masak/minyak jagung secukupnya


Cara-cara :

1.  Masukkan kesemua bahan A di dalam mangkuk besar dan sebatikan.
2.  Masukkan serbuk penaik dan gaul rata.
3.  Masukkan minyak masak/jagung dan uli sehingga menjadi doh yang lembut.
4.  Terapkan dengan acuan biskut dan bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170'C selama 15-20 minit atau sehingga masak.

No comments:

Post a Comment