Saturday, April 7, 2018
ASAM PEDAS IKAN MAYONG...
RESEPI ASAM PEDAS IKAN MAYONG
rujukan : tiffinbiru@CMG...
Bahan-Bahan :
3 keping isi ikan mayong saiz lebar tapak tangan orang dewasa
10 biji bendi
2 biji tomato ~ dibelah empat setiap satu (saya tambah)
1 sudu kecil lada hitam
3/4 cawan cili kisar
1/4 cawan jus asam jawa ~ atau secukup rasa
2 kuntum bunga kantan ~ belah dua setiap satu
1 genggam daun kesom
1 batang serai ~ dititik
1 kiub pati ikan bilis Knorr/Maggi ~ jika suka
Garam & gula secukup rasa
Air secukupnya
Bahan-Bahan Kisar Halus :
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup
Cara Memasak :
1. Ikan mayong dibuang kulitnya. Potong dua setiap keping. Gaul dengan sedikit garam dan jus limau nipis hingga rata dan perap selama 15 minit. Cuci bersih dan toskan. Bendi dicuci dan toskan. Tomato dicuci dan dibelah empat setiap satu. Lada hitam ditumbuk hancur. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 6 sudu makan atau secukupnya), tumis serai dan bahan-bahan kisar halus hingga harum. Masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing dan naik minyak. Guna api kecil dan sentiasa kacau. Masukkan lada hitam, kacau rata dan masak sekejap.
3. Tuangkan air secukupnya (anggaran 1 liter), kacau rata dan biarkan mendidih. Masukkan ikan, kiub pati ikan bilis (jika guna) dan biarkan mendidih dengan api perlahan. Sementara itu kerat 2 setiap satu kacang bendi tadi dan masukkan ke dalam asam pedas.
4. Kacau perlahan, masukkan bunga kantan, daun kesom dan tomato. Tuangkan jus asam jawa, tambahkan air panas jika suka kuah lebih. Biarkan mendidih hingga bendi lembut. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Masak sekejap lagi, sesuaikan rasa dan tutup api. Sedia untuk dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment