KEK PISANG

Sunday, December 1, 2019

ASAM PEDAS AYAM ...









RESIPI ASAM PEDAS AYAM
sumber :    Insta@resepisedap ...




Bahan-Bahan :

1  ekor  ayam   ~  cuci bersih & dipotong kecil
1  batang  serai   ~  dititik
Daun kesum secukupnya   (me :  guna 1 ikat)
Sekuntum bunga kantan   ~  dibelah 4/5
Air asam jawa   (50 gm asam jawa biji + secawan air, diramas & tapis ambil jusnya)
3  cawan  air
Sedikit lada hitam   ~  tumbuk kasar
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis


Bahan Kisar :

35  tangkai  cili kering   ~  gunting, rendam hingga lembut & toskan
7  ulas  bawang merah
5  ulas  bawang putih
1  inci  kunyit hidup
1  inci  halia
Sebesar saiz ibu jari  belacan


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak di dalam periuk/kuali.  Tumis bahan-bahan yang dikisar bersama serai sehingga garing dan pecah minyak.

2.  Masukkan ayam, bunga kantan, daun kesum.  Gaul sebati dan tutup periuk/kuali sehingga ayam mengecut.

3.  Masukkan air asam jawa dan gaul sebati.  Masukkan pula garam dan lada hitam secukupnya.  Gaul sebati.  Tambahkan air secukupnya.

4.  Akhir sekali, tutup periuk/kuali dan tunggu sehingga ayam empuk serta mendapat kepekatan kuah asam pedas yang disukai.

5.  Bolehlah diangkat dan dihidangkan dengan nasi putih atau dicicah sahaja dengan roti putih.

No comments:

Post a Comment