KEK PISANG

Wednesday, March 16, 2016

AGAR-AGAR KERING

 Warna yang sangat cantik sebelum proses dijemur
dibawah matahari...


 Warna yang sangat mengecewakan setelah dijemur dibawah matahari
selama 4 hari berturut-turut..warnanya luntur daripada warna ungu terang menjadi 
seakan-akan putih kusam...


 Versi merah tidak pula luntur warnanya, mungin pakai pewarna jenama Star Brand...





AGAR-AGAR KERING
sumber   :   Azie Kitchen; (menjadi, sedap & tidak terlalu manis), thanks...




Bahan-Bahan :

    60  gm  agar-agar bertali
1300  ml  air
  150  gm  gula batu  -  diketuk menjadi ketulan kecil supaya ia cepat hancur ketika dimasak
1200  gm  gula pasir
Pewarna makanan  (ikut pilihan)


Cara-Cara :

1.  Basuh dahulu agar-agar bertali dan rendam sebentar sehingga lembut.  Tapis dan buangkan airnya.

2.  Masukkan air di dalam periuk dan masukkan agar-agar bertali.  Masak sehingga agar-agar hancur dan sebati.  Pastikan agar-agar benar-benar hancur.

3.  Masukkan gula batu dan gula pasir.  Kacau rata.  Masak sehingga gula batu hancur.  Angkat dan bahagikan kepada beberapa bahagian mengikut warna pilihan.

4.  Sejukkan dan biarkan ia keras baru dipotong mengikut bentuk pilihan anda.  Anda boleh juga menggunakan acuan untuk mendapatkan bentuk-bentuk yang menarik.

5.  Jemur di tempat yang panas sehingga ia benar-benar kering dan bergula.  Balik-balikkan sentiasa supaya ia kering sekata.

No comments:

Post a Comment