KEK PISANG

Sunday, March 20, 2016

LEMON COCONUT LOAF












LEMON COCONUT LOAF 
 (8 inci x 4 inci)
sumber  :   fizalgk...




Bahan-Bahan :

      1  cawan  gula kastor
   1/2  cawan  mentega
      2  biji  telur gred A/B
      1  biji  lemon  (disagat kulit & diperah ambil jusnya)
1 1/2  cawan  tepung gandum *
      1  sudu teh  baking powder *
   1/4  sudu teh  garam *  (* diayak bersama)
   1/2  cawan  susu segar
   1/2  cawan  kelapa kering


Bahan Glaze/Topping :  (kacau sehingga pekat)

3/4  cawan  gula aising  -  ayak
   2  sudu besar  jus lemon atau lebih ikut keperluan


Cara-Cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 175'C dan griskan loyang dengan mentega dan dialas/lapik dengan kertas minyak.  Ketepikan.

2.  Di dalam mangkuk pengadun, pukul gula dan mentega sehingga gebu dan masukkan telur satu persatu sambil dipukul.  Tuangkan jus lemon dan parutan kulitnya ke dalam adunan, pukul sebati.

3.  Masukkan tepung (* bahan yang diayak) sedikit demi sedikit berselang-seli dengan susu segar, pukul sebentar.  Akhir sekali masukkan kelapa kering dan kaupbalik sehingga rata dan sebati menggunakan spatula.

4.  Tuangkan adunan ke dalam loyang yang disediakan.  Taburkan dengan sedikit almond keping di atasnya jika suka.  Bakar selama 60-65 minit sehingga masak, bergantung kepada kepanasan oven masing-masing.


5.  Setelah kek sejuk, hiaskan dengan glaze (topping) lemon iaitu dengan memasukkan topping ke dalam piping bag.  Kemudian picitkan ke atas kek dan taburkan dengan kelapa kering ke atas topping tersebut.

No comments:

Post a Comment