Sunday, March 20, 2016
LEMON COCONUT LOAF
LEMON COCONUT LOAF
(8 inci x 4 inci)
sumber : fizalgk...
Bahan-Bahan :
1 cawan gula kastor
1/2 cawan mentega
2 biji telur gred A/B
1 biji lemon (disagat kulit & diperah ambil jusnya)
1 1/2 cawan tepung gandum *
1 sudu teh baking powder *
1/4 sudu teh garam * (* diayak bersama)
1/2 cawan susu segar
1/2 cawan kelapa kering
Bahan Glaze/Topping : (kacau sehingga pekat)
3/4 cawan gula aising - ayak
2 sudu besar jus lemon atau lebih ikut keperluan
Cara-Cara :
1. Panaskan oven pada suhu 175'C dan griskan loyang dengan mentega dan dialas/lapik dengan kertas minyak. Ketepikan.
2. Di dalam mangkuk pengadun, pukul gula dan mentega sehingga gebu dan masukkan telur satu persatu sambil dipukul. Tuangkan jus lemon dan parutan kulitnya ke dalam adunan, pukul sebati.
3. Masukkan tepung (* bahan yang diayak) sedikit demi sedikit berselang-seli dengan susu segar, pukul sebentar. Akhir sekali masukkan kelapa kering dan kaupbalik sehingga rata dan sebati menggunakan spatula.
4. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang disediakan. Taburkan dengan sedikit almond keping di atasnya jika suka. Bakar selama 60-65 minit sehingga masak, bergantung kepada kepanasan oven masing-masing.
5. Setelah kek sejuk, hiaskan dengan glaze (topping) lemon iaitu dengan memasukkan topping ke dalam piping bag. Kemudian picitkan ke atas kek dan taburkan dengan kelapa kering ke atas topping tersebut.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment