KEK PISANG

Friday, March 11, 2016

CREAMY CELERY SOUP & GARLIC BREAD










CREAMY CELERY SOUP
sumber   :   Ilham Dapur; (sangat sedap)...




Bahan-Bahan :

1/2  cawan  celery yang dicincang  (anggaran 1 batang)
1/2  labu  bawang besar  -  dicincang
   3  sudu besar  unsalted butter
   2  sudu besar  tepung gandum  -  dibancuh dengan sedikit air
   1  cawan  susu segar  (boleh juga dicampurkan dengan sedikit whipping cream jika suka)
1/2  kiub  pati ayam  -  hancurkan


Cara-Cara :

1.  Panaskan mentega tanpa garam, masukkan bawang dan celery, masak sekejap sekadar layu.

2.  Masukkan susu segar, bancuhan tepung gandum, kiub pati ayam dan kacau agar tidak berketul.

3.  Masak sehingga mendidih dan soup menjadi sedikit pekat.  Kalau rasa kurang pekat atau sebaliknya tambahkan tepung atau susu segar sedikit lagi dan sesuaikan rasanya.

4.  Boleh dihidang ketika masih panas dengan roti pilihan (roti peranchis atau garlic bread)..


BAHAN UNTUK GARLIC BREAD
oleh  :   zaralovebaking...

1  batang  roti Peranchis  -  dipotong serong
2  sudu besar  mentega
1  ulas  bawang putih  -  dicincang atau sagat halus
Parsley kering secukupnya
Garam & lada hitam kasar secukupnya


Cara-Cara :

1.  Di dalam mangkuk, satukan mentega, bawang putih, parsley, lada hitam kasar dan garam secukupnya.  Lenyek-lenyek/gaulkan sehingga sebati.

2.  Sapukan adunan mentega tadi pada roti yang telah dipotong serong.

3.  Susunkan di dalam loyang dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dulu pada suhu 200'C selama 20-25 minit atau sehingga roti kelihatan keperangan.

4.  Angkat dan hidangkan bersama Creamy Celery Soup...

No comments:

Post a Comment