Untuk dibawa ke rumah anak sehingga tidak sempat dipotong.
Bawa dengan loyangnya sekali dan dipotong dirumahnya...
KUIH SERIMUKA PANDAN (9" bulat)
sumber : jendeladapursurianti@Surianti Ramli; (sedap & lembut)...
Bahan Lapisan Bawah :
2 cawan beras pulut susu, cuci bersih, rendam selama 20-25 minit & toskan
1 cawan santan
1 cawan air
Secubit garam
- Panaskan periuk kukusan dan kukus pulut bersama bahan di atas selama 30 minit sehingga masak. Setelah masak, kacau sebati dan tekan-tekankan supaya padat di dalam loyang.
Bahan Lapisan Atas :
3 biji telur gred A/B
3/4 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula pasir
1 cawan jus pandan (kisar 5 helai daun pandan bersama 1 cawan air, tapiskan ambil jusnya jadikan 1 cawan)
1 1/4 cawan santan
Beberapa titis pewarna hijau
- Satukan kesemua bahan, kacau sebati dan tapiskan. Masak di atas api perlahan sambil dikacau selama 2-3 minit (masak naik wap). Jangan kacau terlalu lama, nanti jadi keras bergentel dan permukaan serimuka akan menjadi tidak licin.
Cara-Cara :
- Tuangkan lapisan atas ke dalam loyang berisi pulut tadi. Balut tudung periuk kukusan dengan kain/tuala untuk mengelakkan air menitis di atas bahagian lapisan atas. Kukus selama 40 minit sehingga masak, tutup api.
* Penting : tunggu sehingga serimuka betul-betul sejuk, anggaran 4-5 jam sebelum dipotong. Kalau potong semasa panas, akan jadi lembik bahagian atasnya...
Nampak sedap kuih serimuka ni...
ReplyDeleteMemang sedap Fadzillah, cubalah..
ReplyDelete