KEK PISANG

Tuesday, March 15, 2016

PUDING SAGU











PUDING SAGU
cookbook 'Senangnya Memasak Puding & Desert' Chef Hanieliza...




Bahan Sagu :

2  cawan  sagu mata ikan
5  cawan  air
1  sudu teh  pewarna hijau
1  tin  susu cair  (400 ml)
1  tin  buah-buahan koktel  (saya guna mangga kiub) - sebagai hiasan


Bahan Air Gula :

   1  cawan  gula merah
1/2  cawan  gula pasir
   1  cawan  air
   1  helai  daun pandan  -  disimpul (tambahan)


Cara Membuat :

1.  Didihkan air, masukkan sagu mata ikan dan pewarna hijau.  Kacau sehingga sagu masak dan jernih.
2.  Tutup api kemudian masukkan sagu ke dalam acuan kecil.  Kemudian sejukkan.
3.  Masakkan kesemua bahan air gula sehingga mendidih dan sedikit pekat.
4.  Apabila sagu telah sejuk, keluarkan sagu dari acuan dan masukkan ke dalam mangkuk kecil.
5.  Tuangkan susu cair.
6.  Hiaskan dengan buah-buahan koktel.  Sejukkan di dalam peti sejuk.
7.  Tuangkan air gula merah ketika dihidangkan...

No comments:

Post a Comment