KEK PISANG

Sunday, March 6, 2016

SAMBAL TUMIS TELUR PECAH









SAMBAL TUMIS TELUR PECAH
sumber  :   Dapur Tanpa Sempadan...




Bahan-Bahan :

   5  biji  telur gred B
   1  biji  bawang besar dihiris bulat & leraikan
3/4  sudu besar  pes asam jawa
   2  sudu besar  cili kisar
   1  cawan  air
Garam & gula secukup rasa


Bahan Kisar Halus :

   5  biji  bawang merah
   2  ulas  bawang putih
1/2  inci  belacan bakar
   2  biji  buah keras  -  ketuk
1/2  inci  halia


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dalam kuali anggaran 1/3 cawan.  Tumiskan bahan-bahan kisar halus sehingga berbau harum.  Masukkan cili kisar dan masak sehingga cili garing dan naik minyak menggunakan api kecil dan dikacau selalu.

2.  Tambahkan pes asam jawa, kacau dan tuangkan air.  Kacau rata dan biarkan mendidih.  Masukkan sedikit gula dan garam, kacau rata.  Pecahkan telur sebiji demi sebiji dan masukkan ke dalam sambal tadi.  Pastikan telur tidak bertindih diantara satu sama lain.  Teruskan memasak dengan api kecil.

3.  Bila telur telah mengeras, masukkan bawang besar.  Kacau perlahan-lahan dan masak sehingga bawang layu.  Sesuaikan rasa dan tutup api.  Hidangkan...

No comments:

Post a Comment