KEK PISANG

Monday, March 7, 2016

TUMIS BAYAM








TUMIS AIR BAYAM
oleh   :    zaralovebaking...




Bahan-Bahan :

1  ikat  bayam hijau
1  paket  cendawan tiram
1  tangkai  cili merah  -  hiris
2  biji  bawang merah  -  hiris
1  ulas  bawang putih  -  hiris
1  sudu besar  ikan bilis  -  cuci bersih & toskan
2  sudu besar  minyak masak
Garam secukup rasa
Air secukupnya (jika perlu)


Cara Memasak :

1.  Bayam diasingkan dari batangnya dan basuh.  Kemudian toskan.
2.  Cendawan tiram di carik-carik, cuci bersih.  Kemudian toskan.
3.  Panaskan minyak.  Tumiskan bawang merah, bawang putih dan ikan bilis sehingga wangi.
4.  Masukkan bayam, cendawan tiram, cili dan garam.  Kemudian kacau rata.
5.  Masukkan sedikit air (jika suka sedikit berkuah). 
6.  Apabila sudah layu dan mendidih, tutup api dan hidangkan...

No comments:

Post a Comment