KEK PISANG

Wednesday, March 16, 2016

AGAR-AGAR SANTAN










AGAR-AGAR SANTAN
sumber  :   Chef Hanieliza...




Bahan-Bahan :

 10  gm  serbuk agar-agar  (1 paket)
   1  liter  air  (5 cawan)
   1  cawan  gula merah
3/4  cawan  gulapasir
   2  cawan  santan pekat  (dari 1 biji kelapa)
   1  biji  telur  gred A/B


Cara Membuat :

1.  Masakkan serbuk agar-agar dengan air sehingga mendidih.

2.  Masukkan gula merah dan gula pasir.  Biarkan mendidih sekali lagi.

3.  Gaulkan telur dan santan sehingga sebati kemudian tapiskan.

4.  Masukkan santan ke dalam agar-agar tadi dan kacau.  Biarkan mendidih sehingga kelihatan berbintil menggunakan api sederhana kecil.  Pastikan sentiasa dikacau agar ia tidak melimpah keluar.

5.  Angkat adunan dan tuangkan ke dalam acuan pilihan yang telah dibasahkan terlebih dahulu.

6.  Sejuk dan potongkan semasa menghidang...

No comments:

Post a Comment