KEK PISANG

Saturday, March 12, 2016

ROTI JALA COKLAT DENGAN KUAH KASTAD










ROTI JALA COKLAT DENGAN KUAH KASTAD
rujukan   :    Fiza's Cooking...




Bahan-Bahan :

   2  cawan  tepung gandum
   2  cawan  susu segar perasa coklat Dutch Lady
1/2  sudu teh  esen vanilla
   1  sudu teh  garam halus
   1  sudu besar  minyak jagung (tambahan)
   2  biji  telur  gred A/B


Cara-Cara :

1.  Masukkan kesemua bahan-bahan ke dalam mangkuk besar.  Kacau sehingga sebati dengan hand whisk dan pastikan tidak ada tepung yang berbintil.  Tapis jika perlu.

2.  Panaskan non-stick pan, masukkan adunan ke dalam acuan roti jala dan bolehlah mula menjala sehingga adunan habis.

3.  Setelah masak, angkat dan boleh dilipat atau digulung.


Bahan Kuah Kastad :

  2  sudu besar  tepung kastad
  2  sudu besar  gula kastor
  1  tin  susu cair
30  gm  mentega/marjerin


Cara-Cara :

1.  Di dalam periuk, satukan tepung kastad, gula kastor dan susu cair.  Kacau sebati dan masak di atas dapur dengan api sederhana.

2.  Kacau sehingga semua bahan cair dan pekat.  Tutup api dapur dan masukkan mentega.  Kacau sehingga sebati dan hidangkan dengan roti jala coklat.

No comments:

Post a Comment