KEK PISANG

Friday, March 4, 2016

GRANOLA BAR

 sebelum dibakar
 selepas dibakar







GRANOLA BAR
sumber  :   FB :  Astini Cake; (sedap tapi agak manis)




Bahan-Bahan :

1/2  cawan  gula perang  (kurangkan sedikit sebab agak manis)
1/2  cawan  mentega  -  dicairkan
1/4  cawan  madu
   1  sudu teh  esen vanilla
   2  cawan  Nestum
   1  cawan  kismis  (saya guna kranberi kering)
1/2  cawan  tepung gandum
1/2  sudu teh  soda bikarbonat
1/2  cawan  susu segar
Badam flakes & kismis/kranberi untuk ditabur di atas granola


Cara-Cara :

     Satukan kesemua bahan.  Gaul hingga sebati, alaskan kertas minyak pada loyang bersaiz 9 inci - tuangkan adunan dan ratakan.  Taburkan dengan badam flakes dan kismis/kranberi atau kekacang pilihan (jika ada).
     Bakar pada suhu 180'C sehingga kekuningan@anggaran 30 minit hingga masak sepenuhnya..

No comments:

Post a Comment