versi bakar
versi kukus
KEK COKLAT KUKUS (boleh juga dibakar)
sumber : Fiza's Cooking...
Bahan A :
100 gm serbuk koko
250 gm gula kastor
1 tin susu isian cair@susu cair
200 gm minyak masak sayuran
250 gm susu pekat manis
Bahan B :
4 biji telur gred A/B - pukul sehingga berbuih
Bahan C : (diayak)
150 gm tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonate
1 sudu teh baking powder
Cara-Cara :
1. Campurkan kesemua bahan-bahan A dan masak dengan api perlahan sehingga licin. Sentiasalah dikacau menggunakan hand whisk tetapi tidak perlu sampai mendidih. Biarkan sedikit suam.
2. Satukan dengan telur yang dipukul tadi. Masukkan bahan C iaitu campuran tepung sedikit demi sedikit sehingga sebati. Gaul rata menggunakan hand whisk.
3. Tuangkan ke dalam loyang bersaiz 8 inci/9 inci bulat/persegi yang dilapik dengan kertas minyak. Tutup dengan aluminium foil. Kukus selama 1 jam atau sehingga masak dengan api sederhana. (Untuk saiz kecil masa kukus lebih kurang 15-20 minit). Pastikan air telah mendidih sebelum dikukus. Sejukkan dahulu sebelum dihias.
Nota : versi bakar : Suhu 170'C selama 20 minit atau sehingga masak.
Ganache Simple :
150 gm coklat masakan Beryls - potong kecil
1/4 cawan susu cair
1 sudu besar minyak
Cara-Cara :
Panaskan susu cair (kaedah double boiler) dan coklat masakan. Tutupkan api dan kacau sehingga coklat masakan cair sepenuhnya. Masukkan minyak dan kacau sebati. Biarkan seketika baru dicurahkan di atas kek. Hias ikut citarasa...
No comments:
Post a Comment