KEK PISANG

Monday, March 14, 2016

AYAM KUNG PAO









AYAM KUNG PAO
oleh  :   zaralovebaking...




Bahan-Bahan :

1/2  ekor  ayam  -  dipotong kecil, cuci bersih & toskan
   1  sudu besar  bijan  -  disangai
   8  biji  cili kering dipotong 2 atau 3 -  cuci bersih & toskan
1/2  inci  halia  -  dihiris nipis
   3  ulas  bawang putih  -  hiris
   1  tangkai  daun bawang  -  hiris
Minyak masak secukupnya
Garam & gula secukup rasa


Bahan Perapan :

1  sudu besar  tepung jagung
2  sudu besar  kicap
1  sudu kecil  minyak bijan


Bahan Sos :

1 1/2  sudu kecil  kicap cair
      1  sudu besar  kicap pekat
      1  sudu kecil  gula
   1/4  sudu kecil  cuka masakan
      2  sudu besar  air
      1  sudu kecil  tepung jagung


Cara Memasak :

1.  Ayam dipotong kecil, cuci bersih dan toskan hingga kering.  Kemudian perapkan dengan bahan perapan selama 30 minit.

2.  Sementara itu, campurkan bahan sos dalam mangkuk dan ketepikan.

3.  Panaskan kuali dan masukkan minyak secukupnya.  Gorengkan ayam hingga masak, angkat dan ketepikan.

4.  Di dalam kuali yang bersih, panaskan 3 sudu besar minyak.  Masukkan halia dan bawang putih kemudian cili kering.  Masak hingga berbau wangi.

5.  Masukkan ayam diikuti dengan bahan sos.  Kacau hingga rata.

6.  Akhir sekali masukkan daun bawang.  Sesuaikan rasa, tutup api.  Taburkan dengan bijan.  Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment