Monday, March 14, 2016
AYAM KUNG PAO
AYAM KUNG PAO
oleh : zaralovebaking...
Bahan-Bahan :
1/2 ekor ayam - dipotong kecil, cuci bersih & toskan
1 sudu besar bijan - disangai
8 biji cili kering dipotong 2 atau 3 - cuci bersih & toskan
1/2 inci halia - dihiris nipis
3 ulas bawang putih - hiris
1 tangkai daun bawang - hiris
Minyak masak secukupnya
Garam & gula secukup rasa
Bahan Perapan :
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar kicap
1 sudu kecil minyak bijan
Bahan Sos :
1 1/2 sudu kecil kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu kecil gula
1/4 sudu kecil cuka masakan
2 sudu besar air
1 sudu kecil tepung jagung
Cara Memasak :
1. Ayam dipotong kecil, cuci bersih dan toskan hingga kering. Kemudian perapkan dengan bahan perapan selama 30 minit.
2. Sementara itu, campurkan bahan sos dalam mangkuk dan ketepikan.
3. Panaskan kuali dan masukkan minyak secukupnya. Gorengkan ayam hingga masak, angkat dan ketepikan.
4. Di dalam kuali yang bersih, panaskan 3 sudu besar minyak. Masukkan halia dan bawang putih kemudian cili kering. Masak hingga berbau wangi.
5. Masukkan ayam diikuti dengan bahan sos. Kacau hingga rata.
6. Akhir sekali masukkan daun bawang. Sesuaikan rasa, tutup api. Taburkan dengan bijan. Sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment