KEK PISANG

Saturday, March 26, 2016

KEK MANGGA AZLINA INA









KEK MANGGA
sumber  :   FB/Grup MAHN@Azlina Ina...




Bahan-Bahan :

   3  biji  telur gred A/B
   1  sudu besar  ovallette
3/4  cawan  gula halus/kastor
Sedikit pewarna kuning

-  Mix sampai kembang dan gebu.
-  Sementara itu ayakkan..

1 1/4  cawan  tepung gandum
      1  sudu teh  baking powder
      1  sudu teh  soda bikarbonate
      1  sudu teh  cream of tartar

-  Masukkan ke dalam bahan mix pes mangga sunquick 1 sudu besar dan puri mangga 2 sudu besar (jika suka).

-  Mix sebati baru masukkan bahan tepung dan mix dalam 3 minit hingga sebati.

-  Matikan mixer dan masukkan 5 sudu besar minyak masak/jagung dan kacau rata menggunakan senduk/sparula.

-  Panaskan kukusan dan kukus dalam bekas aluminium foil 8inci x 4 inci selama 20 minit menggunakan api besar.  Kalau loyang bersaiz 6 inci kukus selama 30 minit sehingga masak.

-  Bila kek telah sejuk tuangkan cream cheese.


Bahan Cream Cheese :

250  gm  cream cheese
 1/2  cawan  susu pekat
 1/4  cawan  whipping cream (UHT Anchor Dairy)
 1/4  cawan  susu cair

-  Pukul semua bahan cream cheese sehingga sebati dan tiada berbintil kemudian tuangkan di atas kek dan sejukkan di dalam freezer selama 10 minit.  Sementara itu sediakan pudingnya.


  1  biji  mangga
   1  sudu besar  serbuk gelatin halal
1/4  cawan  air suam

-  Mangga dikisar dengan sedikit air.

-  Larutkan serbuk gelatin di dalam 1/4 cawan air suam, gaul sebati.  Masukkan di dalam puri mangga yang dikisar tadi dan kacau rata.

-  Tuangkan di atas cream cheese tadi, kalau nak tambah mangga kiub pun boleh atau hias ikut citarasa.

-  Sejukkan selama 4 jam atau lebih...

No comments:

Post a Comment