KEK PISANG

Tuesday, March 15, 2016

BROWNIES KRIM KOPI GAJUS










BROWNIES KRIM KOPI GAJUS
sumber  :   Majalah 'Sedap' Mac 2016; (sedap & moist)...




Bahan-Bahan :

 15  gm  serbuk koko
 75  gm  coklat masakan hitam  -  dipotong
 40  gm  mentega tawar
 50  gm  mentega kacang
 50  gm  gula pasir/gula kastor
 60  gm  tepung gandum
1/2  sudu teh  baking powder
   2  biji  kuning telur gred A/B
   2  biji  putih telur
1/4  sudu teh  garam halus


Bahan Taburan :

 25  gm  kacang gajus cincang kasar  -  sangai  (saya guna badam cincang)


Bahan Ganache :

  50  gm  krim pekat  (saya guna susu cair)
 1/2  sudu teh  kopi segera, larutkan dalam 2 sudu teh air panas
100  gm  coklat masakan susu  -  dipotong


Cara Membuat :

1.  Panaskan susu cair dan serbuk koko, kacau hingga larut.  Masukkan potongan coklat masakan hitam, kacau hingga larut.

2.  Masukkan mentega tawar, mentega kacang dan sebahagian gula pasir halus, kacau hingga larut dan angkat.  Biarkan suam seketika.  Kemudian masukkan kuning telur, kacau rata.

3.  Tuangkan sedikit demi sedikit ke dalam campuran tepung gandum dan baking powder sambil dikacau rata, ketepikan.

4.  Pukul putih telur dan garam sehingga setengah kembang.  Masukkan baki gula pasir halus sedikit demi sedikit sambil dipukul hingga kembang.  Tuangkan sedikit demi sedikit ke dalam campuran tepung gandum sambil dikacau rata.

5.  Tuangkan ke dalam loyang bersaiz 20x20cm tinggi 4cm yang telah disapu marjerin dan dilapisi kertas kalis minyak.

6.  Bakar dengan api bawah pada suhu ketuhar 180'C selama 20 minit hingga masak.

7.  Ganache :  panaskan krim pekat dan larutan kopi, masukkan coklat masakan susu, kacau hingga larut, sejukkan dan pukul rata.

8.  Sapukan di atas kek, taburkan kacang gajus cincang...

No comments:

Post a Comment