KEK PISANG

Wednesday, March 9, 2016

MILO CHIFFON CAKE










MILO CHIFFON CAKE
sumber  :    MyBakingWorkshop...




Bahan A :

  50  gm  serbuk milo
130  gm  susu coklat UHT Dutch Lady


Bahan B :

  225  gm  tepung superfine *
1 1/2  sudu teh  baking powder *
      1  sudu besar  serbuk koko *  (* diayak bersama)
  110  gm  gula kastor
Secubit garam
      6  biji  kuning telur gred A/B
  130  gm  minyak jagung


Bahan C :

    6  biji  putih telur
120  gm  gula kastor
 1/4  sudu teh  cream of tartar


Cara-Cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 170'C.  Sediakan loyang chiffon bersaiz 10 inci.  Jangan digris dengan mentega.

2.  Panaskan susu coklat dari bahan A sehingga agak suam.  Kemudian satukan dengan serbuk milo dan gaul rata.

3.  Dalam mangkuk sederhana besar, satukan semua bahan-bahan B.  Masukkan campuran A tadi, gaul rata menggunakan hand whisk.  Ketepikan.

4.  Di dalam bekas yang bersih, pukul putih telur dan cream of tartar dari bahan C sehingga berbuih.  Kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit.  Pukul sehingga kembang dan bertanduk.

5.  Masukkan 1/2 adunan putih telur ke dalam adunan kuning telur tadi (langkah 3).  Kaupbalikkan dan masukkan lagi baki adunan putih telur.  Kaupbalik sehingga sebati.  Jangan terlebih gaul.

6.  Tuangkan adunan kek ke dalam loyang chiffon yang telah disediakan.  Bakar selama 45 minit atau sehingga kek masak sepenuhnya.  Bila kek sudah masak, segera terbalikkan dan biarkan sejuk baru dikeluarkan kek dari acuan.  Hias ikut citarasa...

 



No comments:

Post a Comment