KEK PISANG

Wednesday, March 30, 2016

PUDING COKLAT SOS KASTAD










PUDING COKLAT SOS KASTAD
sumber  :   DapurkuSayang@Dayang Jack...




Bahan-Bahan :

  10  gm  serbuk agar-agar  (plain)
500  ml   susu segar
250  ml   susu cair
200  ml   air
 3/4  cawan  gula pasir
    3  sudu besar  susu pekat manis
    3  sudu besar  serbuk koko  (dibancuh dengan sedikit air panas)
    2  sudu besar  tepung kastad  (dibancuh bersama 2 sudu besar air)
    2  sudu besar  mentega
    1  sudu teh  esen vanilla


Cara-Cara :

     Larutkan serbuk agar-agar dan gula bersama 200 ml air sehingga mendidih.  Kemudian masukkan susu segar, susu cair dan susu pekat manis.  Kacau sebati dengan api perlahan.  Setelah itu masukkan bancuhan serbuk koko, esen vanilla, bancuhan tepung kastad dan mentega.  Sebatikan dan biarkan seketika.  Tutup api.  Tuangkan ke dalam bekas/acuan pilihan.  Sejukkan.


Bahan Sos :

2 1/2  cawan  susu segar/susu cair
      3  sudu besar  tepung kastad
      5  sudu besar  gula pasir
      1  sudu teh  esen vanilla


Cara-Cara :

     Satukan kesemua bahan sos di dalam periuk.  Kacau sehingga tepung larut.  Kemudian dipanaskan dengan api kecil sehingga sos kelihatan pekat.  Tutup api dan tuangkan ke dalam bekas puding tadi (tunggu sedikit suam sebelum dituangkan ke dalam bekas puding).  Sejukkan terlebih dahulu kemudian hiaskan dengan coklat cair & coklat urai jika suka...

No comments:

Post a Comment