KEK PISANG

Sunday, March 6, 2016

KETAM MASAK SOS LADA HITAM










KETAM MASAK SOS LADA HITAM
sumber  :    rezwati.blogspot...




Bahan-Bahan :

5  ekor  ketam bunga  -  cuci bersih & potong 2 kalau besar
2  ulas  bawang putih  -  dicincang
1  inci  halia  -  hiris nipis
1  sudu besar  lada hitam  -  tumbuk kasar  (saya guna sos lada hitam)
2  sudu besar  kicap masin
2  sudu besar  kicap manis
1  sudu besar  sos tiram
1  sudu besar  sos tomato
1  sudu besar  tepung jagung  -  dibancuh dengan 1/4 cawan air
Air secukupnya (jika perlu)
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng & menumis
Sedikit daun sup  -  dihiris
Lada benggala  -  dihiris  (saya guna cili merah)


Cara Memasak :

1.  Goreng ketam sehingga berubah warna, angkat dan ketepikan.

2.  Tumiskan bawang putih, halia dan lada hitam sehingga garing dan wangi.  Kemudian masukkan kicap masin, kicap manis, sos tiram dan sos tomato.  Gaul sebati.

3.  Tambahkan 1 cawan air (untuk buat kuah, atau jika nak kering, kurangkan air).

4.  Masukkan ketam yang digoreng tadi dan kacau/gaul rata.

5.  Akhir sekali tuangkan bancuhan tepung jagung dan air untuk memekatkan kuah.

6.  Hiaskan dengan daun sup dan lada benggala yang dihiris.

7.  Hidangkan...

No comments:

Post a Comment