Sunday, March 6, 2016
KETAM MASAK SOS LADA HITAM
KETAM MASAK SOS LADA HITAM
sumber : rezwati.blogspot...
Bahan-Bahan :
5 ekor ketam bunga - cuci bersih & potong 2 kalau besar
2 ulas bawang putih - dicincang
1 inci halia - hiris nipis
1 sudu besar lada hitam - tumbuk kasar (saya guna sos lada hitam)
2 sudu besar kicap masin
2 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dengan 1/4 cawan air
Air secukupnya (jika perlu)
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng & menumis
Sedikit daun sup - dihiris
Lada benggala - dihiris (saya guna cili merah)
Cara Memasak :
1. Goreng ketam sehingga berubah warna, angkat dan ketepikan.
2. Tumiskan bawang putih, halia dan lada hitam sehingga garing dan wangi. Kemudian masukkan kicap masin, kicap manis, sos tiram dan sos tomato. Gaul sebati.
3. Tambahkan 1 cawan air (untuk buat kuah, atau jika nak kering, kurangkan air).
4. Masukkan ketam yang digoreng tadi dan kacau/gaul rata.
5. Akhir sekali tuangkan bancuhan tepung jagung dan air untuk memekatkan kuah.
6. Hiaskan dengan daun sup dan lada benggala yang dihiris.
7. Hidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment